Регистрираните потребители имат достъп до пълната база на форума като виждат всички теми и публикации.
Регистрация във форума се допуска единствено за членове на БНФМ.

За членство в БНФМ - натиснете тук 
За регистрация във форума - натиснете тук

Добре дошли, Гост
Username: Парола: Запомни ме
 • Страница:
 • 1
 • 2

ТЕМА: Въпроси и отговори за XP DEUS,превод на Български

Въпроси и отговори за XP DEUS,превод на Български 22 Окт 2011 22:51 #5019

 • xmenbg
 • xmenbg's Avatar
Здравейте,
Ще се опитам да преведа упътването на Български език.Ще започна с превод на въпроси и отговори от уеб саита на XP DEUS и малко инфо за продукта.

QUALITY

4 frequencies (4kHz ; 8kHz ; 12kHz ; 18kHz) + shift plus/minus
Power and Recovery adjustable (2 or 3 times faster/slower than the Gold Maxx Power)
Audio Response, Iron level, Multi tone, Notch, Discrimination etc…
Many advanced functions (Expert)
Ground balance: Tracking, Pumping, Manual, Beach
Motion and non-motion
Extended discrimination range, with even greater precision for iron
Pre-configured factory programmes (9 Switch on and go programs) and memory of personal programmes.

SPECIFICATIONS

Wireless digital link, multichannel automatic (36 channels)
Ultra light detector: 975g Full - 875g without wireless control box (hip-mountable).
Remote Control pocket sized (hip mount case provided), held by neodymium magnet, graphic display with low power consumption backlight and intuitive screen.
9" Carbon fibre impregnated 2D coil, both light and waterproof including coil cover
Wireless Backphone (with transport case), light and foldable (Backphone removable), with its own operation controls and screen.
USB standard protocol to recharge and download new software/update (via XP website)
Lithium battery, very compact (7g).
Battery life Coil: about 10h (depending on power and frequency)
Battery life Remote Control and Backphone: 20 hours
Fast and intelligent charger, Charge simultaneously the 3 elements (Remote control, Coil & Backphones in 90min)

AUDIO HEADPHONES SPECIFICATIONS

Wireless backphone with its own operation controls and screen
Light and foldable (backphone removable to replace it easily)
Can control the detector alone
Can adjust all the main detection settings:
Sensitivity, Discrimination, Ground balance, Frequency (4, 8, 12, 18kHz), Multi-Tones, Volume etc...
Factory programmes
Lithium battery and charger provided
ABS transport case

WARANTY

Waranty 2 years, battery and charger included !

Прикачени файлове:
Последна промяна: 26 Окт 2011 07:48 от Slavitoooo.
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Re:Въпроси и отговори за XP DEUS,превод на Български 23 Окт 2011 12:15 #5023

 • xmenbg
 • xmenbg's Avatar
КОНЦЕПТЪТ НА ДЕТЕКТОРА DEUS.

DEUS е иновационен що се отнася до план на метален детектор * * Както то предлага архитектура, която е основана на три елемента, общувайки през цифрова връзка. В този нов план сондата, дистанционното и аудио-слушалките са били на всеки направени независими един от друг,чрез интеграцията на много компактните батерии от капацитет-литий.

Ултра-миниатюрна електронна верига, внедрена в намотката към сондата за търсене, Дигитализира и анализира сигналите. Данните са тогава изпратени до слушалките и дистанционното в реално време пo цифрова връзка. С този метод, сигналът е преработен на източник и не е предаден през връзка на жица, която подобрява много качество на данни,.

Съдържана компоненти о твисок технологичен клас ,с такава научна инструментация ни е позволило да създадем мощен, бърз, лек, плътен и напълно controllable цифров детектор.

Независимо дали вие сте опитен потребител или новак, DEUS ви позволява да решите дали или не, да промените някои от обстановките му. Мощните пред-конфигурирани заводски програми позволяват на всички потребители да започнат веднага, докато експертът detectorists може да избере по -напреднали параметри през интуитивния интерфейс.

Какво е описано в това ръководство като 'дистанционно 'е всъщност потребителския интерфейс, известно като 'контролната кутия 'на общоприетите детектори.

То позволява на многото функции на детектора да бъдат прецизно нагласени пo графичен потребителски интерфейс. То може също така да получи обновявания на програма (през интернет) през неговото гнездо на Usb.

DEUS е също така изключителхо способен да функционира без дистанционното със способността за използването просто на сондата и безжичните слушалки, за дори по -компактна, лека конфигурация (просто 875грама!

Като дистанционното, слушалките съдържат всички компоненти, които са необходими за откриване, самите те са оригинален модул за контрол , но на ултра-миниатюрна скала. Те доминират в отсъствието на далечния контрол при нагласяване на настройките на детектора.

Със слушалките вие можете да вклучите и изклучите DEUS,да ' променяте настройките за основно търсене като чувствителността, дискриминацията, баланса на земя, тона, Честотата (4-килохерц, 8-килохерц, 12-килохерц, 18-килохерц), която обемът, и така нататък, който както и избира заводските планове или онези предварително конфигурирани от дистанционното.

Действието на детектора е еднакво, това дали вие търсите с или без дистанционното!

Последно, новото патентовано * 'стъбло Xp' има комбинираните преимущества на оформено от S стъбло и телесцопичната Права

То ви позволява да разгърнете или сгънете далеч устройството в само няколко минути, и да промените сондата в миг.

Неговата цел е да осигурява комфорт и удобство на потребителя: дължината е напълно нагласяема от увеличенията от милиметър, подобрен е ъгъла на работа.

Прикачени файлове:
Последна промяна: 26 Окт 2011 11:39 от xmenbg.
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Re:Въпроси и отговори за XP DEUS,превод на Български 23 Окт 2011 12:56 #5024

 • xmenbg
 • xmenbg's Avatar
1.ПРЕДИМСТВОТО НА БЕЗЖИЧНИЯТ ДЕТЕКТОР

Изчезването на традиционния кабел, свързващ сондата към контролната кутия, (И Изчезването на самата контролна кутия) има две непосредствени ползи: първо, очевидно намаление в тежест и обем, никакви проблеми на повече със съхранение или сгъването на Стъблото,нито със скъсани кабели.Второ, получаване в сигнал на качество на придобивка, тъй като сигналите не трябва вече да бъдат предадени по Жица а са дигитализирани и анализирани по-близо до източника покрай ултра-миниатюрната намотка в сондата.


2.КОГАТО ТЪРСЯ,МОГА ЛИ ДА ИЗПОЛЗВАМ САМО ДИСТАНЦИОННОТО ИЛИ САМО СЛУШАЛКИТЕ?ИЛИ ПОСТОЯННО И ДВЕТЕ ТРЯБВА ДА СА ЗАЕДНО?

Наистина е възможно употребата на единия без другия. Дистанционното е оборудвано с високоговорител.Има екран и клавиатура на слушалките.Разбира се, информацията е по -изчерпателна и по-лесна да чете на графичния екран на дистанционното, и звуците са по-добре преведени използувайки слушалките. Както и да е, DEUS е замислен да разшири възможностите си докато бъде по -компактен. Високоговорителят дава добро качество звук.най -важните настройки на DEUS могат да бъдат променени от слушалките. Това включва: -

- избор на план за разследване

- ниво на дискриминация
- ниво на чувствителност

- поправка на земните ефекти

- изборът за честотите (4, 8, 12 или 18-килохерци)

- избор за тонове

- избор на сонда

Прикачени файлове:
Последна промяна: 26 Окт 2011 11:40 от xmenbg.
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Re:Въпроси и отговори за XP DEUS,превод на Български 23 Окт 2011 15:27 #5025

 • xmenbg
 • xmenbg's Avatar
3.КАКВО НОВО НИ ПРЕДЛАГА ДЕТЕКТОРА В НАСОКА НА ТЪРСЕНЕТО НА ПРЕДМЕТИ?

Първо, обликът му е внимателно вързан с качествата му. DEUS беше замислен за да бъде компактен, лек и лесен за употреба, така че да минимизирана недостатъците на детектора,който носим на дулги растояния и работим по няколко часа . Това беше направено възможно от екип на дизайнери.В допълнение към неговите практични черти, DEUS капсулова също така дълго-стоящите аспирации На Xp потребители: няколко устройства в едно в дори подобрено изпълнение. Но най - вече, с избирането на изцяло цифрово устройство, което може да бъде прецизно конфигурирано, Xp е създал детектор за метал, който всеки потребител може да адаптира към неговия / нейния собствен начин на разследване, навиците, местата и терените. В допълнение, DEUS е способен да се ъпгрейдва, което означава че по-добри версии на софтуера, могат да бъде свалени и инсталирани когато са налични

4.ИМА ЛИ ВЕРОЯТНОСТ ДА СЕ ПОЛУЧИ РАЗМИНАВАНЕ В НАСТРОЙКИТЕ НАПРАВЕНИ СЪС СЛУШАЛКИТЕ ОТ ТЕЗИ НАПРАВЕНИ СЪС ДИСТАНЦИОННОТО?

Не. Слушалките са второстепенни до дистанционното. Настройките на DEUS могат само да бъдат променени през слушалките когато дистанционното е изключено или е отсъствуващо. Веднага след като дистанционното е включено, то взима приоритет над слушалките, които тогава възобновяват функцията си на безжични аудио-слушалки и могат само да бъдат използвани за да нагласят силата на звука .

5.СОНДАТА,ДИСТАНЦИОННОТО И СЛУШАЛКИТЕ КОМУНИКИРАТ ПОМЕЖДУ СИ ЧРЕЗ РАДИО ВЪЛНИ.НАДЕЖДНА ЛИ Е ТАЗИ КОМУНИКАЦИЯ?

В всички наши изчерпателни ТЕСТОВЕ за DEUS, ние не попаднахме на някакво смущение на безжичната връзка, дори когато са близки до вас WI FI системи или мобилни телефони.

Потребители запознати с безжичните слушалки Xp ще намерят същото ниво на надеждност на трансмисията на сигнал,без никакъв звук или съскане! Цифровата безжична връзка е безупречна. И за да подобри по - нататък надеждността на връзката, DEUS е екипиран с двойна антенна система към слушалките и дистанционното. Точно като безжичните връзки, които са използвани за сценичните микрофони, ако едната антена се нуждае от някакви данни, друг ата компенсира веднага.

6.КАК СЕ ЗАХРАНВА ДЕТЕКТОРА?МОЖЕ ЛИ ВСИЧКИТЕ ЧАСТИ ДА СЕ ЗАРЕЖДАТ ЕДНОВРЕМЕННО

Сондата, дистанционното за търсене и слушалките са напълно задвижени от батерии от еднакъв полимер литий. Тези миниатюрни батерии за висок капацитет могат да бъдат презаредени бързо.

Адапторът, който е предоставен, позволява на всички три елемента да бъдат зареждани едновременно когато е използван USB / 3 мини кабел B, също така предоставен.

7.ДОБРЕ ЛИ Е ДА РАБОТИТЕ В БЛИЗОСТ ДО ДРУГО БЕЗЖИЧНО УСТРОЙСТВО НА DEUS?

Засягане на безжичната връзка], За да елиминира вероятността на намесата между устройства, DEUS има 36 различни канала, налични, сравнен с само две на WC1.

Когато вие включвате DEUS, комуникацията е създадена автоматично от случаен канал, който е избран от тези 36 налични канала,. Опасността два безжични детектора да се месят с един-друг е много малка. Както и да е, ако това става, вие просто трябва да изключите и после вклучите едно от устройствата ,за да намери друг канал.

ще забележите, че също така е възможно да се избегне намесата между двама потребители поради многочислените честоти налични с DEUS. Например, ако съекипникът ви използва 18-килохерца честота към откриване, вие можехте също да преминете от 18-килохерца до 12-килохерц, или да промените честотата си от 18-килохерци до 18. 1-килохерци, използуващи менюто на FREQ експерт,.

Прикачени файлове:
Последна промяна: 26 Окт 2011 11:44 от xmenbg.
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Re:Въпроси и отговори за XP DEUS,превод на Български 23 Окт 2011 17:07 #5026

 • xmenbg
 • xmenbg's Avatar
8.ВЛИЯЕ ЛИ БАТЕРИЯТА КОЯТО СЕ НАМИРА В СОНДАТА ПРИ РАБОТА НА ДЕТЕКТОРА?

Не. Тъй като батерията е запечатана,фиксирана и много малка, то не засяга търсенето. На другите детектори за метал, където то е главно кабела или конекторите,които когато се преместват, причиняват намеса като изпращат статични сигнали към веригата. В DEUS, сигналите са дигитализирани При терминалите на сондата, това също така елиминира някакво влияние, което кабелите или електрониката на контролната кутия може да получи,. След като сигналът е бил дигиталазиран в главата, той повече не може да бъде засегнат от електромагнитна намеса като при общоприети детектори.

9.ЛЕСНО ЛИ СЕ РАБОТИ С ДЕТЕКТОРА

DEUS е бил замислен за лесно за използване. Опитен турсач може разбира се фино да настрои устройството,използващо специализираните настройки,. Но новаците могат да започнат разследване ефективно веднага след като устройството е включено, използвайки една от деветте пред-конфигурирани програми. DEUS наистина не е
сложен изобщо!

10.КАКВО Е ПРЕДИМСТВОТО НА NONE MOTION MODE?

DEUS е направен да оперира най-много в motion mode, което означава, целта ще бъде открита само ако сондата на детектора се мести. Както и да е, детекторът може също така да бъде използван и в режим NONE MOTION, ако е необходимо, което означава, че той ще открие дори, ако сондата е неподвижна над предмета.
При съвременните детектори, NONE MOTION е често използвано за да намери цел по-прецизно/пинпойнтинг/.

Както и да е, този режим е също така много полезен за откриване на предмети в трудни терени, където няма достатъчно пространство, за да се размаха сондата,или ако има намеса от други метали около или близо до целта.

11.РАБОТИЛИ ЛИ НА ПЛАЖОВЕ КРАЙ СОЛЕНА ВОДА?

Да, DEUS има широк обхват На земен баланс и специален сигнален, преработващи метод, който му позволява да ограничи повечето, създадени от солената вода.
След изберете BEACH MODE oт менуто, вие трябва да нагласите баланса на земя ръчно или до помпане в мократа зона, която е засегната, за да премахнете сигнала на земята.

В този режим,настройката на земният баланс не е от 60 до 90, а от 0 до 30 .

В мокри зони вие можете също така да изберете настройките WET BEACH директно, която е пред-конфигурирана за работа в зони с солена вода. Но не забравяйте да направите земен баланс в мократа зона, която е засегната, за да премахнете сигнала на земята.
В мокри зони (солена вода), важно е да работите докато държите паралелно сондата над земята,но да не я докосвате.
Прикачени файлове:
Последна промяна: 26 Окт 2011 11:42 от xmenbg.
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Re:Въпроси и отговори за XP DEUS,превод на Български 26 Окт 2011 00:19 #5052

 • xmenbg
 • xmenbg's Avatar
ПРОГРАМИТЕ НА XP DEUS

1.BASIC 1-заосновна употреба/12khz/
2.GM POWER-подобна настройка като на детектора XP GOLD MAXX POWER.МНОГО СИЛНА И БЪРЗА.
3.DEUS FAST-По-бърза от GOLD MAXX POWER за малки предмети в почви със садържание на желязо.
4.PITCH-Ниво или степен,което варира по честота и амплитуда според силата на сигнала.има същата скорост като GOLD MAXX POWER.
5.G-MAXX-ПОодобни настройки като на XP GMAXX 1,средна скорост.особенно ефективна за големи предмати и монети с висока проводимост.
6.RELIC-По бавна от G-MAXX 1,приспособена за големи,дълбоки предмети в ниско замърсени почви.
7.WET BEACH-настроена е да работи по ефективно върху мокри плажове,въпреки че малки настройки са необходими заради земният ефект.чрез помпане или ръчно.
8.DRY BEACH-за сух пясък.
9.BASIC 2-улеснява работата,с настройки които предлагат по голяма стабилност.идеана за начало когато избягвате фалшивите сигнали.

НАЧАЛО
1.Вклучете дистанционното
2.Изберете дали да използвате външен говорител.
3.Вклучете слушалките.
LED на сондата прави 20 дълги последователни мигания за да ни покаже че се активира и пренастройва.след като се настрои,сондата може да се ползва и LED zapочва да мига през секунда.когато сондата е на STANDBY,примигванията са през 4 сек.
Започвате със програмата BASIC 1.

Изклучване на апарата става чрез задържане на бутона POWER за 2 сек.той се намира на дистанционното.

Не влкучвайте детектора когато сондата е близо до метал,в кола или когато тялото на детектора е сгънато.това може да доведе до нарушаване на настройката и да наруши работата на детектора.ако това стане изкл.детектора и се изместете от всякакви метални предмети преди да го вклучите отново.

Прикачени файлове:
Последна промяна: 26 Окт 2011 11:41 от xmenbg.
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Re:Въпроси и отговори за XP DEUS,превод на Български 27 Окт 2011 00:36 #5065

 • xmenbg
 • xmenbg's Avatar
1.DISCRIMINATION-позволява нежеланите предмети да не бъдат засичани,чрез увеличаване или намаляне на трешхолд нивото.Скалата е от 0-99 за метални предмети.
от 0-32 попадат пирони,гвоздеи,кутийки от кола,малки бижута,малки предмети.
от 33-48 станиол,предмети покрити с метален слой.
от 49-80 монети,сплави,бронзови монети среден размер,малки сребърни монети.
от 81-99 големи сребърни и медни монети.

Като увеличаваме дискрим. ни позволява постепенно да отхвърляме всички предмети,чиято проводимосте по ниска от избраната настройка.ако настроите на степен 10,ще отхвърляте метални предмети със стойност от 0-10.ако изберете 40 също ще елиминирате малки предмети от алуминий,чиято проводимост е по малка от 40.ако искате да отхвърляте предмети с по голяма проводимост,като тапите на кутийките от кола,оловни коршуми,трябва да приемете че ще елиминирате и някои добри метали с подобна проводимост.ако се дразните от замърсеността на почвата регистрирана на дисплея и искате да я отхвърлите е по добре да го направите като използвате настройката NOTCH.Има два варианта вклучващи избор на ниска степен на дискрим. 5-10 и после да използваме:
1.дигиталният дисплей като повече или по малко визуално дискриминираме предмета.
2.използваме MULTI-TONE режим, за да отхвърлим нежеланите предмети използвайки избран аудио тон.
Зависи от вас кой вариант ще използвате дали да копаете или не.

В зависимост от каква честота използвате,проводимоста на предмета се възприема различно от детектора.затова и дисплея показващ проводимоста може да варира в зависимост от честотата.

Скалата от 0-10 отговаря на отхвърлянето на желязо.за по добра прецизност в този регион има и десетица след основната стойност /от 2.1 до 9,9/,което ни дава 82 различни нива на желязо.

В менуто, в десният горен ъгъл,има индекс показващ нивото на проводимост,което ни помага когато настройваме степента на дискрим./на снимката в упътването е зададена стойност от 79/
Прикачени файлове:
Последна промяна: 27 Окт 2011 01:03 от xmenbg.
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Отг:Re:Въпроси и отговори за XP DEUS,превод на Български 27 Окт 2011 12:10 #5067

 • xmenbg
 • xmenbg's Avatar
ЧЕСТОТИ НА РАБОТА.
Има 4 честоти на работа(4,8,12,18 khz),които покриват повечето нужди.
Те ни позволяват да адаптираме работата си по близо до характеристиките на земята и на предметите.
За пример е даден един непълен списък на най често срещаните предмети според честотата им.
4 kHz-големи железни и не железни предмети.Монети с по голяма проводимост и размер.Всички други средни или относително малки предмети в неминерализирани почви,относително незамърсени с желязо.Добра е за предмети от желязо.
8 kHz-за основна употреба.Монети и големи предмети.
12 kHz-основна употреба и малки монети.Монети от всякакъв размер в почви със средна до висока минерализация.
18 kHz-Малки монети от всякакви сплави(злато,сребро,мед...).Големи но много финни монети,златни монети с ниска проводимост,олово,пръстени,алуминиеви предмети,метални листове.Малки предмети могат да бъдат засичани дори и на минерализирана почва замърсена с желязо.

Ако нямате опит с детектора,започнете с 8 kHz честота.върху мокър плаж,пясък 18 kHz честота ще е по добра за намиране на малки бижута като ланци,гривни,които обикновенно са трудни за засичане.
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Отг:Re:Въпроси и отговори за XP DEUS,превод на Български 27 Окт 2011 12:32 #5068

 • xmenbg
 • xmenbg's Avatar
IRON VOLUME-от 0 до 5 степен.
Имаме възможност да контролираме силата,обема на звука на ниско честотен тон,който обикновено отговаря на желязо.в зависимост от обстоятелствата,това ни позволява да обръщаме повече внимание на останалите звуци,чрез намаляне на звуците произведени от желязо.
От друга страна някои търсачи предпочитат тези ниско честотни сигнали произведени от желязото да се чуват,защото знаят че добри предмети в диапазона на детектора,които се намират в минерализ.почви понякога дават ниско височинен сигнал като на желязото.
На позиция 0 -ниско височинният тон е спрян.
На позиция 5-ниско височинният тон ще има ниво на звука равняващосе на други тонове със средна или висока амплитуда.
Ако дискриминационният ви трешхолд е много нисък,0 или 2 например,повечето предмети от желязо няма да генерират нисък тон а среден по височина тон,защото практически ще сте на ALL METAL mode.В този случай настройката за IRON LEVEL няма да оказва голямо внимание.
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Отг:Re:Въпроси и отговори за XP DEUS,превод на Български 27 Окт 2011 13:32 #5069

 • xmenbg
 • xmenbg's Avatar
REACTIVITY-от 0 до 5.
Тя е много важна настройка,която определя работата на детектора по отношение на скорост на анализиране и селектиране.ако в почвата има много желязо,hot rocks или други минерализирани предмети,проницателноста на почвата е силно намалена,както е намалена и възможноста на детектора да идентифицира предмети подобни на желязо.В тези удловия детектора ни позволява да изберем висока стойност за Reactivity което ще помогне за бързото анализиране на сигналите.
От друга страна ако почвата е чиста е по добре да намашите Reactivity и размахвате сондата по бавно за по добра чувствителност към дълбоки предмети и за по голяма дулбочина.
Търсачи запознати с Gold Maxx Power имат предварителна представа за Reactivity.Въпреки че детектора е бърз по принцип,сега имате възможност да настроите Reactivity за да го направите още по избиращ,селектиращ.
Reactivity на повечето детектори на пазара има стойност на 1 от скалата на DEUS.Gold maxx XP има стойност 2.
0-големи предмети и монети в почва не замърсена от желязо.
1-големи предмети и монети в почви с малка концентрация на желязо.
2-основна употреба и минерализирани почви с примеси на желязо.
3-трудни почви,замърсени с желязо,hot rocks и други.
4 и 5-много трудни почви,силно замърсени с желязо.и за чувствирелност към малки предмети.

Високи нива (3,4,5) позволяват детектора да работи с по бързо движение на сондата.

Следващият пример е със снимки но няма как да ги кача.само ще го опиша а в книжката на детектора има снимките.

Имаме пирон и пръстен заровени в близост един до друг на една дълбочина.минаваме със сондата на тях и :
1.при Reactivity от 0-1 пиронът е засечен за по дълъг период,до такава степен че напълно маскира сигнала на пръстена.
2.при Reactivity от 2-3 започва ме да засичаме пръстена.аудиото отчасти ни разкрива целта.къс звук се чува.
3.при Reactivity от 4-5 ни позволява напълно да разграничим двата предмета един от друг.аудиото напълно показва сигнала на пръстена.има пълен,дълъг сигнал.
По отношение на представяне на детектора,най голям диапазон на засичане се постига с ниско ниво на Reactivity.но на трудни терени със средна или висока дтойност на Reactivity ще намерите повече предмети.
В зависимост от нивото избрано от вас,ще забележите че дължината на аудио сигнала варира когато минете със сондата върху предмет.
За стойности от 0-1= дълъг,продължителен сигнал.
За стойности от 3,4,5=къс сигнал.
Евентуално дължината на някои фалшиви сигнали също ще варира пропорционално.
Не се препоръчва пистоянно да се променя нивото на Reactivity.Това може да доведе до нарушаване на списобноста ви да разграничавате добри и лоши сигнали.
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Отг:Re:Въпроси и отговори за XP DEUS,превод на Български 28 Окт 2011 11:59 #5085

 • xmenbg
 • xmenbg's Avatar
AUDIO RESPONSE-от 0 до 5.

Аудиото ни позволява да усилим силата на звука на отдалечени предмети.имаме чувството,че получаваме по голяма дълбочина но това не е така.има ефект само върху извивката на звука.
Като усилваме слаби сигнали,също така усилваме и слаби фалшиви сигнали.
Като увеличаваме аудиото ще компресираме динамичният диапазон и това ще намали преценката ни за дистанцията до предмета.


NOTCH-
Има връзка с дискриминацията.задейства един диапазон в който всички засечени предмети ще бъдат дескриминирани.както знаем дискриминацията ще отхвърля всички предмети под избраното ниво на трешхолд.
Ако засечете нежелана от вас цел може да решите само да дискриминирате групата в която тя попада по отношение на проводимост.така ще продължите да засичате предмети,чиято проводимост е по висока или е по ниска от тази на групата избрана с настройката NOTCH.
Например ако засечете капачка,която има проводимост например 37,настройвате NOTCH на 34-40.така всички предмети които имат проводомост между 34-40 няма да бъдат засичани.всички останали предмети с проводимост от 0-33 и по голяма от 40 ще бъдат засичани.
Това е и разликата от настройката "дискриминация".при нея ако зададем стойност 75,всички предмети с проводимост до 75 ще бъдат отхвърляни.
При NOTCH ще бъдат отхвърляни предметите които попадат в избраният от нас диапазон.например между 34-40.

Като фабрична настройка е зададена стойост 6 за NOTCH.
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Отг:Re:Въпроси и отговори за XP DEUS,превод на Български 28 Окт 2011 17:34 #5086

 • xmenbg
 • xmenbg's Avatar
GROUND

Различните нива на земната минерализация понякога оказват влияние върху работата на детектора.Това може да е причинено от натуралната магнетична минерализация като железен окис,минерал.камъни.Или минерализация причинена от човешка дейност в миналото.По морския бряг имаме минерализация от магнетична степен(черен пясък) до електрическо проводна степен(солена вода).Това зависи от вида на плажа и района.
Ако имате опит в търсенето,може да подобрите работата си за да постигнете по голяма дълбочина в някои от гореспоменатите почви.
В намагнитизирана почва с относително еднаква минерализация,настройката,която е зададена в зависимост от земният ефект ще подобри дълбочината чрез намаляне на амплитудата на земните сигнали изпратени от приемащите намотки.Тази настройка включва настройването на земният баланс до едно средно ниво и добавяйки 1 така че да не чувате земните сигнали.двата режима TRACKING and PUMPING правят това автоматично ако земните условия го позволяват.

ВНИМАНИЕ: Поради това че настройката на земния баланс е единствената изискваща най голям опит относно почвите ви препоръчваме да прочетете тази част внимателно и използвате различни настройки за земен баланс докато добиете познания за юочвите.За основна употреба останете на ръчна настройка на ниво 90 ако работите върху сух морски пясък и на нормални терени.
Ако почвата не е минерализирана няма нужда да настройвате земнияр баланс на ниво различно от 90.Щом земята не изпраща много шумни сигнали,работата на детектора няма да бъде нарушена дори и на ниво 90.
Върху основното меню,две стойности показващи минерализацията са постоянно показани:
1.Индекса за земна минерализация,измерва се постоянно.(намира се под часовника).
2.Сила на минерализацията-намира се от дясно на индекса за земна минерализация.колкото по висока е стойноста показана на дисплея,толкова по високо е нивото на земната минерализация.Помпете със сондата няколко пъти за да видите стойноста на силата на минерализация.Ако нивото е ниско,е по малко необходимо да нагласяте индекса за земната минерализация.
Под него е показана степента на земният ефект(на картинката е 90).
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Re:Отг:Re:Въпроси и отговори за XP DEUS,превод на Български 29 Окт 2011 02:29 #5095

 • xmenbg
 • xmenbg's Avatar
GROUND-има 4 вида.
1.Manual
2.Pumping
3.Tracking
4.Beach(on/off).

1.MANUAL mode-можете ръчно да настройвате нивата на земният баланс от 60-95 за Beach Off mode и от 0-30 за Beach On mode.90 е основната настройка,това е едно общоприето ниво,което позволява да отхвърляме всички намагнитизирани минерали в почвата.Като понижаваме земния баланс към 87 ще започнете да засичате hot rocks и всеки удар по сондата може да предизвика фалшив сигнал. по ниско между 75-85 грънчарски изделия и самата земя ще замочне да влияе на детектора.
Ако нямате опит при работа в условия на различни земни ефекти силно препоръчваме да се ограничите до стойност на земния баланс от 90,което е фабрична настройка и е най стабилната,която препоръчваме за търсене.Нива по ниски от 90 ще доведат до увеличаване на нестабилността на детектора.

2.PUMPING MODE-Изберете го от менуто.После натиснете бутона старт и започнете да помпате със сондата върху земята/приблизително на 15 см от земната повърхност/ докато на дисплея се появи надпис G.B OK.После натиснете изход.Тази настройка е полуавтоматичен процес,които ни позволява да настроим земният баланс в една зона,която сте определили да бъде като представител на едно средно ниво на земята,която претърсвате.От тук нататък измерената стойност на земята е запаметена и се използва като нова активна стойност за земен баланс.Ако тази стойност не е подходяща или генерира твърде много нестабилност,може да повторите процеса на друго място или да превкл.на MANUAL MODE за да го промените,като добавите няколко стойности./на мануал е 90 и добавяте няколко стойности/.
Ако метален предмет е засечен докато помпите детектора ще изпише на дисплея G.B FAIL.След това ще приеме предната стойност която е била.При почви с ниска или без минерализация няма нужда да настройвате земния баланс и се препоръчва да останете на 90 за по голяма стабилност.

3.TRACKING MODE-с размах на сондата от 1 метър,различни видове земни ефекти може да оказват влияние в диапазон от една крайност до друга./между 70-90/:хот рокс,тухли,грунчарство и после чиста почва без минерализация.Тогава трябва да определите едно приемливо ниво на земния баланс,базирано на вашият опит,вашите методи на търсене и смущенията които можете да понесете без да затрудняват работата ви.Тази настройка не може да се използва в BEACH MODE,мокри райони.там се препоръчва PUMPING MODE.
Ниско ниво на земен баланс ни предоставя най чистите сигнали на някои видове желязо,които са тръдни за елиминиране.
При някои други детектори,когато стойностите на земен баланс са ниски или са MANUAL,PUMPING,TRACKING MODE-hot rocks,не се регистрират,някакси тяхното действие бива възпрепятствано.Това ни дава стабилност без значение на нивото което сме задали.Но ви лишава и от добре настроен земен баланс и още по лошо-дава ви лъжлива представа,че настройките ви са много добре избрани.
Много често дълбоките предмети в намагнит.почви имат подобни характеристики като на хот рокс и следователно немогат добре да се засекат като биват "notched".
Детектора DEUS ви дава полен контрол над настройките за земен баланс.като намаляте стойностите на земен баланс 87-85-82 приемате хот рокс,което е единственият начин да запазите дълбочина в някои намагнит.почви.

4.BEACH MODE-1. Отидете на BEACH.2.Изберете YES /От 00-30/.активира калкулацията на земния баланс в високо солени мокри почви,за да намали смущенията причинени от солената вода.След като сте избрали BEACH ON от менуто,трябва да настроите земния баланс ръчно или чрез помпане върху мократа зона в която ще търсите,за да елиминирате земните сигнали.3.Oтидете на PUMPING or MANUAL.После натиснете старт и помпете със сондата докато изпише G.B OK ако сте избрали пъмпинг.Ако сте избрали мануал изберете стойност от 00-30..
За да подобрите стабилноста върху мокър плаж,солена вода:
1. намалете AUDIO RESPONSE 0-1.
2.увелечете REACTIVITY-4.
3.Power-ниво1 максимум.
4.Sensitivity-70-85.
При мокри зони е много важно да движите сондата паралелно на земята без да я докосвате

Прикачени файлове:
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Re:Отг:Re:Въпроси и отговори за XP DEUS,превод на Български 01 Ное 2011 00:14 #5130

 • xmenbg
 • xmenbg's Avatar
NONE MOTION

Позволява ни да работим със сондата без да я движим над целта.Много е полезно когато трябва да локализираме метални предмети в къщи,килери.Също така да следи къде има подземни метални тръби.
METER: Accept or Reject.
TUNE:позволява да нагласим трешхолда към земята.
SENS:в комбинация с TUNE,SENS ни позволява да нагласим дълбочината.Ако промените SENS трябва да нагласите TUNE отново.
MODE:имаме избор от 4 настройки.
1.Pinpoint:за да локализираме метални предмети.
2.Non-motion disc-дискриминация с един тон.
3.Non-motio audio disc-аудио тонът се издига за добри цели и се понижава за метални.
4.Non-motion all metal-All metal+също така ще засече аномалии в земните минерали + някои керамики.

Non-motion audio disc i Non-motion all metal-изисква настройка за земният баланс.Помпете със сондата и ръчно нагласете стойноста за земен баланс,която се намира от дясно,горе на менуто за земен баланс.

CALIBRATION OF THE TRESSHOLD.
1.Вдигнете сондата на 1 метър височина.
2.Натиснете бутона/виж картинката/.
3.Аудио трешхолд трябва да изчезне като приближавате сондата към земята.Ако това не стане вдигнете сондата отново и намалете TUNE.Знайте че като увеличавате TUNE,детектора става по мощен,но става и по нестабилен.периодично вдигайте сондата,за да ре-TUNE трешхолд на детектора.
TUNE ще се отклони,промени ако има вариации в температурата/от слънчев преминавате на сенчест район/.При тези условия ще трябва да ре-TUNE по често,докато температурата на сондата се стабилизира.
Винаги настройвайте TUNE,SENS,GROUND,DISC със сондата във въздуха,всеки път когато натискате touchpad автоматично ще ре-TUNE трешхолда.

ВЪРХУ МОКЪР ПЛАЖ,ПЯСЪК
1.нагласете DISC на 25-28/ mode Non-motion disc/.
2.нагласете G.B на 17-27 /mode Non-motion audio disc/.
3.изберете програмата WET BEACH преди да използвате NON MOTION MODE.

Прикачени файлове:
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Re:Отг:Re:Въпроси и отговори за XP DEUS,превод на Български 04 Ное 2011 00:59 #5151

 • xmenbg
 • xmenbg's Avatar
OPTIONS

1.PROGRAMMES-имаме 9 програми за работа,които имат фабрични настройки.Може да променяте името на програмата,запаметявате промените направени по програмите или да ги възстановявате на фобричните им стойности.

2.COIL-Детектора е конфигуриран да работи само с оригиналната си сонда когато го купите.ако имате още една или няколко сонди,които са били синхронизирани с детектора,може да изберете коя да ползвате от менуто.
Ако използвате слушалките след като сте сменили сондата чрез дистанционното,слушалките няма да регистрират тази промяна автоматично.Ще трябва да смените избора на сонда ръчно,чрез слушалките.

Синхронизиране на дистанционното и слушалките с нова сонда-ако закупите нова сонда,трябва да я синхронизирате с дистанционното и слушалките ако я ползвате за първи път,за да позволите на детектора да разпознае и комуникира с нея.После вече може да превкл. между различните сонди като ползвате дистанционното.За да синхронизирате новата сонда,трябва да и дадете име и да въведете серийният и номер в дистанционното и слушалките.Серийният номер е принтиран на сондата или на касовата бележка.
Преди синхронизация,влкучете дистанционното и слушалките.Проверете дали работят добре с оригиналната ви сонда.дръжте дистанционното,слушалките и сондата близо една до друга

докато синхронизирате.

Ако слушалките не разпознаят сондата,например не са били вклучени докато сте въвеждали серийния номер в дистанционното имате 2 варианта да ги синхронизирате:
1.вклучете слушалките и дистанционното с предишната сонда.Списъка със сонди от дистанционното ще бъде изпратен автоматично до слушалките.
2.въведете серийният номер на новата сонда ръчно в слушалките.
Серийният номер на сондата е уникален.Слушалките и дистанц. няма да работят със сонда ако номерът който сте въвели не отговаря на номера принтиран върху сондата.

CONFIGURATION-Позволява ни да променяме основните настройки на дистанционното.
1.Loudspeaker-влкучва и изклучва говорителя на дистанционното.
2.Duration of backlighting-дистанционното има тази функция/осветление на дисплея/.задейства се веднага щом натиснете който и да е бутон и се изкл.автоматично след известно време.Може да нагласите това време в секунди или да е постоянно изкл. или вклучено.Ако е постоянно вкл.използва около 10% от батерията на дистанционното.
3.Contrast-за подобрение на четенето на дисплея.
4.Time-за промяна на времето показано на дисплея.
5.Profil-позволявани да персонализираме лявата страна на основното мену.

Прикачени файлове:
Администраторите са забранили публикуването за гости.
 • Страница:
 • 1
 • 2
Модератори: Slavitoooo, djendaka, yaponetsa, skita6t, Ilia, FLORE, hektor, dertlibey, admin

Контакти

Илия Илиев

Председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Ловеч 5500

Ул. Цар Освободител 33, ет. 2, ап. 3

Тел. 0898584502

Електронна поща: info@metaldetecting.bg

Иван Джендов

Заместник-председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Тел. 0887933802

Георги Георгиев

Адвокат

Тел. 0887721898