Регистрираните потребители имат достъп до пълната база на форума като виждат всички теми и публикации.
Регистрация във форума се допуска единствено за членове на БНФМ.

За членство в БНФМ - натиснете тук 
За регистрация във форума - натиснете тук

Добре дошли, Гост
Username: Парола: Запомни ме
 • Страница:
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

ТЕМА: Човекът, който може да мести цели сгради сам.

Човекът, който може да мести цели сгради сам. 04 Фев 2015 13:49 #27150

 • vvurbanov
 • vvurbanov's Avatar
 • Офлайн
 • - Член на БНФМ -
 • Мнения: 575
 • Получени благодарности 1189


Това видео е за всички, които смятат, че древните ни предци са чакали извънземните да им свършат работата, да им построят Стоунхендж и пирамидите. Всъщност, дали тези наши съвременници не трябва да се замислят защо на толкова развита цивилизация, успяла да стигне нашата планета, ѝ трябва да се бъхти да трупа камъни, вместо да остави послание върху някакъв далеч по-технологичен материал? Но това е друга тема.

На видеото един обикновен човек, който дори не изглежда особено як, сам мести огромни масивни блокове, които тежат около 10 тона, използвайки само "технологията", която е била достъпна на древните - прости въжета, лостове и клинове.

Ето какво разказва Уолингтън (W.T. Wallington), човекът от видеото:

Как започна всичко

"Аз съм пенсиониран дърводелец с 35-годишен опит в строителството. В моя практика през годините много пъти се налагаше да импровизирам, за да си свърша работата.

Веднъж, преди около 20 години, трябваше да се отстранят няколко 500-килограмови нарязани бетонни блокове от съществуващ етаж. Проблемът бе, че не разполагахме с машина, която може да достигне до блоковете. Единственото очевидно решение бе да се надробят блоковете на по-малки парчета с чук и да ги изнеса с ръчна количка. За мен това изглеждаше прекалено много труд и време, така че реших да импровизирам. (Винаги сме смятали, че мързелът е двигател на прогреса - бел. пр.)

Използвах няколко камъка и лост за да преместя блоковете до място, което може да се достигне от машината, която да ги изнесе. След като го направих няколко пъти, усвоих техниката и ставаше все по-лесно и по-бързо. Това преживяване ме накара да разгледам възможността, хората да са използвали такава техника преди да се появи съвременната техника.

Следвайки инстинктите си

Девет години по-късно, след като се пенсионирах, реших да продължа проучването си. Докарах в къщи един еднотонен блок от работата си. Като се прибрах у дома, използвах моите си техники, за да го разтоваря от камиона. След това сам местех блока из двора без много усилия. По това време, семейството ми бе заинтригувано какво е станало на "лудия им баща" "този път".

След няколко дни реших, че моят еднотонен блок вече не е предизвикателство, така че направих няколко по-големи блока, за да си поиграя с тях. В рамките на няколко месеца, ги местех, търкалях, обръщах и трупах един върху друг.

Открих, че сам човек лесно може да премества 1-тонен блок на 100м разстояние за един час с малко усилия и 5-тонен блок на 20м за час. Успях да изправя два 2.5-метрови еднотонни блока и да поставя отгоре им друг еднотонен блок. Това отне около два часа на блок. Открих, че тази задача е по силите на сам човек, без помощта на колела, ролки и всякакъв вид повдигателни съоръжения.


Уолингтън пред самостоятелно построения от него Стоунхендж без никакво подемно оборудване.
Проверка на техниката

Една година след началото на проекта ми, трябваше да се премести плевнята на сина ми заради подялба на имот. Реших да подложа моята техника на изпитание. Дървената сграда беше 9 х 12 м и висока 5 м. Тежеше над 10 тона. За преместването на сградата, трябваше да се добавят още 5 тона крепителни елементи и армировка.

Условията не бяха добри. На първо място, теренът бе кален и можех да работя само няколко часа на седмица. Ако работех сам, установих, че ще мога да местя сградата със скорост от около 2м на час. С помощта на сина ми удвоихме скоростта. След 40 човекочаса труд, преместихме сградата на 61 м (200 фута).

Тази сграда е преместена на 60м без колела и ролки, само с помощта на познанията по физика на пенсионирания дърводелец Уолингтън.

Опитите за решаване на загадките

В продължение на много години хората са се опитвали да разгадаят мистерията на египетските пирамиди, някои дори твърдят, че има извънземна намеса. Винаги съм се радвал на предизвикателството на мистерията и знам, че извънземните нямат нищо общо с древното строителство. Подобни работи са извършени на различни места на земята и по различно време и изискват по-точно обяснение. Вярвам, че работата е извършена от квалифицирани лица. Открих, че това може лесно да се направи като се използват само прости инструменти и физика.

Инструментите

Аз открих, че за преместването на големи тежести са нужни само обикновени дървени инструменти и тежести. Никакви метални инструменти или съоръжения не са необходими. Не е нужно да се повдига тежестта за да се премести от едно място на друго. Каменните блокове имат отлични опорни и осови точки.

Как да използваме физиката

Открих, че колкото е по-тежък един обект, толкова е по-лесно да се балансира. Тъй като масата се подчинява на законите на физиката, тя се съпротивлява на движението, а след като започне да се движи, се съпротивлява на промените.

Също така, обектът лесно може да се завърта и да остава стабилен, ако центърът на тежестта му е близко до точката на въртене. По-голямата тежест води до по-голяма инерция, а колкото е по-голяма инерцията, толкова камъкът е по-стабилен, по тази причина с по-тежки блокове се работи по-лесно.

Използват се допълнителни тежести или лостове за да може блока да бъде наместен така, че тежестта да е разпределена върху повече от една опорна точка.

При хоризонтално преместване опорната точка е и ос на въртене. Тъй като не се използват лостове под обекта, това не пречи на движението му. При различните класове лостове, лостът винаги е в контакт с опорната точка, приложената сила и товара.

Когато използвам лоста или тежестта като приложена сила, лостът е в контакт само с товара, а натоварването се поема само от опората. Ето защо, товарът е моят лост. Има доказателства по целия свят, че древните мегалити са имали опори. Аз прекарах години в преоткриване на забравените технологии на древните ни предци. В отговор на най-известния цитат на Архимед "Дайте ми опорна точка и достатъчно дълъг лост и аз ще повдигна Земята". Аз бих отговорил с "Дайте ми две опорни точки и аз също мога да се преместя Земята".

Класове лостове

Съгласно книгите по физика, "лостовете са разделени на три класа на базата на относителните позиции на приложената сила, опорна точка (ос) и товар. Лостове, при които приложената сила и товарът са разположени от двете противоположни страни на оста са клас 1. Ако входящата сила и товарът се намират от една и съща страна на опорната точка, лостът принадлежи към клас 2 или 3".

В техниката, която използвам за моите демонстрации, товарът се носи директно от оста, а входящата сила се прилага върху товара.
Играта продължава

От юни, 2003г Уолингтън, заедно синовете си Джим и Ед правят полигон за изпитване и демонстрация на древните технологии за преместване на огромни каменни блокове.

Основният тип блокове тежат 8.7 тона. Блокът за противотежест, който е необходим, за да се придвижват основните блокове, тежи 1 тон. Малкият блок за противотежест тежи 136кг.

Уолингтън демонстрира техники, които според него вероятно са използвали и древните строители.

Египетските пирамиди? Нищо особено.

Уолингтън е уверен, че е разгадал тайната на изграждането на египетските пирамиди. Конструирал е подемник, който е нарекъл "египетски". Той може да се види на видеото долу. На него находчивият експериментатор повдига над 80кг на височина 3 м за 6 секунди, създавайки над 1.2 конски сили.

Уолингтън изчислил, че ако се използва тази подемната техника в Голямата пирамида по време на строителството, ще са необходими двадесет и седем мъже за да се издигне 2.3 -тонен блок на 30м височина за минута.

За Голямата пирамида Уолингтън предполага, че може да построи подобен подемник от 200 конски сили, но при непрекъсната работа на 40-часова работна седмица, 50 седмици в годината, за 25 години, ще е необходим подемник само от 20 конски сили.

"..без помощ от левитация", добавя изобретателят.

Все пак, на сайта си, Уолингтън предупреждава: "Авторът не препоръчва да опитвате това предвид очевидните опасности при работа с големи тежести".
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: Slavitoooo, zempar, kaveiros, niki stoianov, Nesho, Fastext, Radislav

Човекът, който може да мести цели сгради сам. 04 Фев 2015 14:20 #27152

 • zempar
 • zempar's Avatar
 • Офлайн
 • - Член на БНФМ -
 • Мнения: 1273
 • Получени благодарности 2436
Голям е майстор тоя.
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Човекът, който може да мести цели сгради сам. 04 Фев 2015 15:06 #27155

 • miro1113
 • miro1113's Avatar
 • Офлайн
 • - Член на БНФМ -
 • Просто човек
 • Мнения: 2037
 • Получени благодарности 3844
Не вярвам извън земните да са построили пирамидите , но нека да не бъдем идиоти .
Какви инструменти са имали " древните " , че да издялат камъни , с неправилна форма , така , че да пасват идеално един до друг и един върху друг . Тия дупки от дрелка дето са по камъните , " древните " , с какво са ги пробивали . Металните стойки по които търкаля правоъгълните камъни , имало ли ги е , металните зъбни колела , цимента върху които е сложил гредите и т. н.
Изникват много въпроси и не този човек дава отговорите .
Ако човек изпусне $100 банкнота и злато за $10 , то за златото ще се наведе , с такъв хъс сякаш парите никога не са съществували !
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: Fastext

Човекът, който може да мести цели сгради сам. 04 Фев 2015 15:57 #27159

 • mitko
 • mitko's Avatar
 • Офлайн
 • Член на УС на БНФМ
 • Мнения: 2837
 • Получени благодарности 6660
Тоя американски цървул, като не е учил физиката до 8-ми клас, му е трябвало 35 г.да си блъска главата, за да покаже това.
Камъчетата на Хеопсовата пирамида са около 2 300 000 броя и представляват товаСТАНИ ЧЛЕН НА БНФМ. ОБЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА

Измяната на престъпния режим е патриотизъм, а патриотизмът по отношение на престъпна държава - това е измяна!
Последна промяна: 04 Фев 2015 16:27 от Slavitoooo.
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: Slavitoooo, kaveiros, Nesho

Човекът, който може да мести цели сгради сам. 04 Фев 2015 16:16 #27160

 • kaveiros
 • kaveiros's Avatar
 • Офлайн
 • - Член на БНФМ -
 • Лош и дебел
 • Мнения: 14186
 • Получени благодарности 12817
Тур Хейердал, по време на експедицията си до Великденския остров, доста по-рано дава отговора, как е станало! Има една негова книжка, описваща приключенията му там, но не помня заглавието, там е описано как се справят с проблема туземците...
Последна промяна: 04 Фев 2015 16:16 от kaveiros.
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Човекът, който може да мести цели сгради сам. 04 Фев 2015 17:10 #27167

 • vvurbanov
 • vvurbanov's Avatar
 • Офлайн
 • - Член на БНФМ -
 • Мнения: 575
 • Получени благодарности 1189
kaveiros писа:
Тур Хейердал, по време на експедицията си до Великденския остров, доста по-рано дава отговора, как е станало! Има една негова книжка, описваща приключенията му там, но не помня заглавието, там е описано как се справят с проблема туземците...
Дали не се казваше "Кон-Тики"?Тур Хейердал показва различна техника на придвижване на статуите.Скоро четох че египтяните са намокряли пясъка за да придвижват по лесно камъните.Въобще има различни хипотези за местене на големи камъни.
Миро, този американец показва според него как могат да се придвижват големи камъни.За обработката не се споменава.Но инструменти за дялане на камъни са намирани.Кръглите дупки могат да се пробият с пясък и пръчка.Бетона може да се замени с каменни плочи.И аз не разбирам защо и на какво търкаля в началото квадратния камък.Но големите камъни ги мести само с дървета.
Митко, що да е цървул човека?Пенсионирал се и си мести камъните.Какво не ти харесва?
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: Radislav

Човекът, който може да мести цели сгради сам. 04 Фев 2015 17:21 #27169

 • kaveiros
 • kaveiros's Avatar
 • Офлайн
 • - Член на БНФМ -
 • Лош и дебел
 • Мнения: 14186
 • Получени благодарности 12817
Ето я книжката ЦЪК
Казва се Аку-Аку
chitanka.info/book/6047-aku-aku

За местенето, не си спомням, но за повдигането начинът е същия, само, че тузенците са ползвали камъни вместо дъски.
Контики, беше за друго пътешествие...
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Човекът, който може да мести цели сгради сам. 04 Фев 2015 18:03 #27171

 • vvurbanov
 • vvurbanov's Avatar
 • Офлайн
 • - Член на БНФМ -
 • Мнения: 575
 • Получени благодарности 1189
Местните имали легенда че статуите ходят.Та Хейердал пробва да ги мести прави.Иначе както казваш трупа камъни да ги изправи и да им сложи шапките.
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Човекът, който може да мести цели сгради сам. 04 Фев 2015 18:23 #27173

 • kaveiros
 • kaveiros's Avatar
 • Офлайн
 • - Член на БНФМ -
 • Лош и дебел
 • Мнения: 14186
 • Получени благодарности 12817
Тур нищо не прави, нито дава някакви насоки, местните правят всичко, когато ги моли да му покажат. Изправят няколко моаи, по начина по който този човек описва, предполагам е взел идеята от там, а не я е измислил.
Книгата е много хубава, както всички книги на Тур и си заслужава да се прочете..
Освен това ние всички сме местили мебели или други обемисти и тежки предмети по този начин, това не е нещо ново, просто тук мащаба е различен и човека ползва лост, това е новото-старо...
Последна промяна: 04 Фев 2015 18:37 от kaveiros.
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Човекът, който може да мести цели сгради сам. 05 Фев 2015 06:51 #27187

 • Radislav
 • Radislav's Avatar
 • Офлайн
 • - Член на БНФМ -
 • Мнения: 2186
 • Получени благодарности 3206
Когато бях в Русия, гледах клип (черно-бял на лента), където в Хималаите (Тибет, Бутан) група монаси се подреждат около един камък (с обем около кубик) започват да обикалят около него и да пеят някаква мантра. След няколко минути гравитацията беше преодоляна и той започна да се издига. "Помагаха" им друга група от "музиканти" подредени до тях с най-различни инструменти. В съседство на скален отвес, по средата имаше площадка, на която беше построен малък манастир,като най-интересното е, че достъпът отгоре и отдолу е о порядъка на поне стотина метра (дори и повече), което предизвиква недоразумението и въпроса : - как са качили камъните там ?!? (Не са добивани на мястото на площадката !)
Няма да Ви го търся, защото ще стане, както в темата с багетите...прекалено многознайковци и разбирачи, по всичко има тука... sorry

Този по-горе с камъните е на грешен път...За любознателните публикувам отново това:

peshakoffstudio.com/
" Когато правото се превърне в безправие, съпротивата е задължителна ! "
Последна промяна: 08 Дек 2019 08:51 от Radislav.
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: kaveiros

Човекът, който може да мести цели сгради сам. 05 Фев 2015 07:53 #27189

 • kaveiros
 • kaveiros's Avatar
 • Офлайн
 • - Член на БНФМ -
 • Лош и дебел
 • Мнения: 14186
 • Получени благодарности 12817
Радиславе, ти чувал ли си за "хляба на фараона", манна небесна, моноатомното злато и какви свойства има?
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Човекът, който може да мести цели сгради сам. 05 Фев 2015 08:18 #27191

 • vvurbanov
 • vvurbanov's Avatar
 • Офлайн
 • - Член на БНФМ -
 • Мнения: 575
 • Получени благодарности 1189
Radislav писа:
Когато бях в Русия, гледах клип (черно-бял на лента), където в Хималаите (Тибетс, Бутан) група монаси се подреждат около един камък (с обем около кубик) започват да ходят около него и да пеят някаква мантра.След няколко минути гравитацията беше преодоляна и той започна да се издига.Помагаха им друга група от "музиканти" подредени до тях с най-различни инструменти.В съседство на скален отвес по средата имаше площадка, на която беше построен малък манастир,като най-интересното е , че достъпът отгоре и отдолу е о порядъка на поне стотина метра(дори и повече), което предизвиква недоразумение как са качили камъните.Не са добивани на място !
Няма да Ви го търся, защото ще стане както в темата с багетите...прекалено много знайковци и разбирачи по всичко има тука... sorry

Този по-горе с камъните е на грешен път...За любознателните публикувам отново това:

peshakoffstudio.com/

Изглежда се вживяваш като велик месия, а другите са прости хорица които трябва да бъдат обърнати в правата вяра.
Такива опити с камъни са правени на много места.Тук не се отричат или прекрачват законите на физиката.
Клипчетата и историите в които се нарушават закони на химията, математиката и физиката не са реални.За тия науки могат да имат мнение учените.Останалите са некомпетентни.Ти не можеш да имаш мнение дали са на грешен път предположенията за местене на камъните.
Ще направя няколко теми за да може по лесно да се разграничава псевдонауката и шарлатаните.
Последна промяна: 05 Фев 2015 08:18 от vvurbanov.
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: Slavitoooo, Fastext

Човекът, който може да мести цели сгради сам. 05 Фев 2015 13:48 #27195

 • kaveiros
 • kaveiros's Avatar
 • Офлайн
 • - Член на БНФМ -
 • Лош и дебел
 • Мнения: 14186
 • Получени благодарности 12817
Радиславе, защото си интелигентен, ако се замислиш ще разбереш, че Върбанов както винаги е прав, просто ти го казва малко по-грубо.
Голи приказки, за свъхестествени сили, невероятни способности, паралелни светове, без дори минимално доказателство изглеждат меко казано ...странни
А тия твойте клипчета... сещам се за един, от един друг форум, който беше станал невероятен "експерт", само от гледане на клипове с фокуси, за металдетектинг. Човека не само не беше пипал металдетектор, ами и не беше виждал и на живо. Това обаче никак не му пречеше, да си позволява, да дава "компетентни" съвети, дори и на хора с опит.
В сферата на свъхестественото и невероятното, се открояват едва няколко имена, които не само приказват, но и дават или поне се опитват да дават доказателства. На тях се гледа малко по-различно, даже тяхното дело и мнение е променило някои възгледи в научните среди ..
Този филм, който даваш, за пример, не отричам, че е интересен и показва доста истини, но все пак това е филм, който търси сензация и много кадри от него, не предизвикват нищо друго освен подобряване на настроението.. :)
Аз мога да ти демонстрирам моя детектор и мога да ти покажа неговите предимства и да ти ги докажа! Същото поисках от теб и ти да демонстрираш уменията си с багетите, които твърдиш, че владееш. В момента в който отказваш, независимо от причината, всякакви по нататъшни твърдения направени от теб, могат да предизвикат само усмивка :) :) :)
Никой не отрича свъхестественото, но да твърдиш, че свръхестествения начин е по-добър, а другия е грешен, това Радиславе трябва да го докажеш! Така, че Радисляве, освен демонстрация с багетите, сега вече ни дължиш още една демонстрация! Айде камъка да не е кубик, ами да кажем камиче 0,00001 кубика, да го дигнеш с някоя мантра, поне на толкова, че да се види, да кажем сантим! Можеш да водиш със себе си колкото си искаш музиканти!
Поздрав! :)
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Човекът, който може да мести цели сгради сам. 05 Фев 2015 16:01 #27199

 • Джони
 • Джони's Avatar
 • Офлайн
 • Блокиран
 • Мнения: 1451
 • Получени благодарности 1498
Все още няма абсолютни доказателства как точно са построени пирамидите или Стоунхендж, така че все още всичко е в сферата на докадките и не пречи , след като е предложено за дискусия да чуем всичко.
Една от легендите за Стоунхендж е, че самия Мерлин е пренесъл камънитге съвсем сам и, че камъните са плували във въздуха пред него.
А единственото доказано е, че мегалитите са пренесени от голямо разстояние/трябва да потърся материала/ но ставаше въпос за няколко десетки километра, като терена е силно пресечен.
Така че, недоумението как са отишли там още остава........
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Човекът, който може да мести цели сгради сам. 06 Фев 2015 14:59 #27338

 • Radislav
 • Radislav's Avatar
 • Офлайн
 • - Член на БНФМ -
 • Мнения: 2186
 • Получени благодарности 3206
vvurbanov писа:
Изглежда се вживяваш като велик месия, а другите са прости хорица които трябва да бъдат обърнати в правата вяра.
Такива опити с камъни са правени на много места.Тук не се отричат или прекрачват законите на физиката.
Клипчетата и историите в които се нарушават закони на химията, математиката и физиката не са реални.За тия науки могат да имат мнение учените.Останалите са некомпетентни.Ти не можеш да имаш мнение дали са на грешен път предположенията за местене на камъните.
Ще направя няколко теми за да може по лесно да се разграничава псевдонауката и шарлатаните.[/quote]

Изобщо не се вживявам, като велик месия...Употребяваш думички, които са смислово неправилни ! Просто съм прочел толкова книги САМО по темата за паранормално, парапсихология и др. подобни, колкото книги ти не си прочел в живота си.Да не пиша, че съм се срещал с хора, присъствал съм на семинари и срещи по света, където съм бил очевидец на такива неща, които ако ги напиша ще сметнеш и че съм луд...Айде живей си в заблудите и примитивните вярвания, които имаш !И учените НЕ са критерий за достоверност.Онзи клип, който Ви бях пуснал със стъклените топки защо не го обяснихте как се случват нещата ???От логична и научна гледна точка ами си замълчахте, че може вече и да сте го изтрили?Специалисте по всичко !
Написах конкретно, че пирамидите НЕ са строени по посоченият начин от този на клипа !
Публикувам неща, които смятам че ще са интересни за другите и ще разшири кръгозора и съзнанието им, но разбирам че явно съм на грешен път и само си губя времето.

Спирам повече да публикувам каквото и да е !
" Когато правото се превърне в безправие, съпротивата е задължителна ! "
Последна промяна: 06 Фев 2015 15:13 от Radislav.
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: mitko
 • Страница:
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
Модератори: Slavitoooo, Ilia, djendaka, skita6t, yaponetsa, FLORE, hektor, dertlibey, admin

Контакти

Илия Илиев

Председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Ловеч 5500

Ул. Цар Освободител 33, ет. 2, ап. 3

Тел. 0898584502

Електронна поща: info@metaldetecting.bg

Иван Джендов

Заместник-председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Тел. 0887933802

Георги Георгиев

Адвокат

Тел. 0887721898