Та като законен търсач в Гърция (не съм ви се пофалил още), като минат полицаите покрай мен им махам и те ми махат усмихнати...
Процедурата е следната. пращаш заявление с модел, номер и информация къде е купен металдетектора/металдетекторите в археологическата служба у Атина, с фотокопие на паспорта, запазваш копие и документ от пощите - препоръчан, от този момент нататък, си законен притежател на металдетектор и можеш, да се разхождаш с него по улицата или държиш в колата, никой не може, да ти каже копче... После чакаш от 2 седмици, до 3-4-5 месеца, да ти пратят удостоверението, за притежание, зависимост от работата, дето имат

и важи, за една година.. След като ти пратят удостоверението, за притежание, имаш право да си избереш някакъв район, нива, хълм, място, плаж и да поискаш разрешение, да търсиш там.. След 1-2-3-4 месеца от централата

уведомяват местния щатен археолог и ти се обажда по телефона, зимаш го в колата и го водиш, до мястото където си избрал, да търсиш.. Той оглежда мястото и протича следния разговор:
-Ей оная там могила виждаш ли я?
-Да!
-Там да не се приближаваш много!
-Добре!
След, което ти дава разрешение, за една година, да търсиш на това място.. Автоматично ти се подновява разрешителното за притежание на металдетектор с още една година.. Може, да обявиш, неограничено количества места, за търсене, ако спазваш горната процедура..
След, което ходиш и търсиш съвсем законно и безпроблемно.. Ако намериш нещо съмнително, първата ти работа е да уведомиш местния археолог, после той ти казва, какво да правиш с него и от там нататък, щото боклуци не им трябват, ти дава един документ, че може да си го притежаваш, но нямаш правото, да извършваш търговия..
...
Та така с рестрективните мерки у Гърция, драги самозабравили се, прокорори и прокорорки, милицицьонери и милицьонерки, чобани и чобанки, костадинофци и костантинки, сополарофци и сополарки, драги ми лайнари и лайнарки, дето колите, бесите, тероризирате населението, спазващо законите на Р.България и раздавате "правосъдие", за "назидание", на всички които посмеят, да вдигнат глава и търсещи основните си човешки права...!!!!!!!!!!!!!!!

...
Ако при търсенето установиш, че някаде има закопано 8 или 9 тона злато, уведомяваш археолога и съответно отговорните служби, че ще ходиш с багера, да копаш златото.. Разбирате се един ден, идат месните милиционери и археолози и те гледат, как копаеш с багера, на 30-40 метра дълбочина и после разочаровани, сички се прибират псувайки..
Та такива ми ти работи у вражеска Гърция...