Регистрираните потребители имат достъп до пълната база на форума като виждат всички теми и публикации. Регистрация във форума се допуска единствено за членове на БНФМ.
За членство в БНФМ - натиснете тук За регистрация във форума - натиснете тук
Администраторите са забранили публикуването за гости.
рецепти, гозби и всякакви вкусотии
16 Ное 2016 23:16 #48125
comander
Офлайн
- Член на БНФМ -
Мнения: 1450
Получени благодарности 4278
Серго ,има хора със слаби нерви като мен Трябва ли да разпалвам барбекюта посред нощ
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за благото на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че...
Администраторите са забранили публикуването за гости.
рецепти, гозби и всякакви вкусотии
17 Ное 2016 12:41 #48147
rublata
Офлайн
- Член на БНФМ -
Мнения: 5156
Получени благодарности 6056
Мойто веднага се пали туй е дето си ходя с него по сбирки , ама питките от месо тряя да престоят...вместо вино слагам 100 гр водка или ракия,не се чувства.www.gotvim.net/1017
Администраторите са забранили публикуването за гости.
рецепти, гозби и всякакви вкусотии
23 Ное 2016 14:50 #48444
rublata
Офлайн
- Член на БНФМ -
Мнения: 5156
Получени благодарности 6056
вкусни мекички ......
Последна промяна: 23 Ное 2016 14:51 от rublata.
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: Slavitoooo, comander, djendaka, kaveiros, mitko, FLORE
рецепти, гозби и всякакви вкусотии
23 Ное 2016 16:20 #48447
Slavitoooo
Офлайн
Член на УС на БНФМ, Модератор в уебсайта на БНФМ
Мнения: 16432
Получени благодарности 14410
Пак ли мекички всеки ден с мекички ли ще ни гощаваш не , че ни ги ям до припадък ама дай нещо друго с което да ги редуваме
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: kaveiros, FLORE
рецепти, гозби и всякакви вкусотии
23 Ное 2016 17:31 #48449
kaveiros
Офлайн
- Член на БНФМ -
Лош и дебел
Мнения: 14186
Получени благодарности 12817
В градинката Заимов в София има едно ресторатче "Скара Бар" има много хубава скара, правят св. ребърца, кюфтета от конско месо и всякакви вкусотии. Заслужава си, а бях загубил надежда... Всичко е тяхно, няма полуфабрикати, замразени порции
Измяната на престъпния режим е патриотизъм, а патриотизмът по отношение на престъпна държава - това е измяна!
Последна промяна: 28 Ное 2017 12:43 от mitko.
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: djendaka
рецепти, гозби и всякакви вкусотии
28 Ное 2017 13:11 #61287
kaveiros
Офлайн
- Член на БНФМ -
Лош и дебел
Мнения: 14186
Получени благодарности 12817
Едно много интересно и вкусно типично гръцко ястие. Става и за салатка!
Фава
Купува се от супермаркета гръцка фава, най-добре от Сандорини, но и каквато и да е става! Предполагам, че по големите вериги има.
Представлява нешо такова, в пакети:
Баклата също е вид фава. Внимание, консумацията на фава, от хора с глюкозо-6-фосфат дехидрогензна недостатъчност (Г6ФД), води до проблеми!
Продукти:
-1 литър гореща вода
-200 гр. фава
-1 морков
-1 глава лук
-1 скилидка чесън
-6 с.л. зехтин
-пипер
-сол
-1 щипка захар
-2 дафинови листа
-1200 мл. зеленчуков бульон (1 кубче в 1200 мл. вода)
-1 клонче розмарин
-кората и сока, на един лимон
Слагаме фавата у една купа и се залива с горещата вода. Разбърква се, докато водата помътнее, с дървена лъжица.
Изцеждаме фавата у една друга купа и я оставяме на страна
Режем моркова, лука и чесъна на тънки филий и ги слагаме в тенджерата, добавяме 2 с.л. зехтин, даф. листа, пипера, солта и захарта.
Слагаме тенджерата, на силен огън и разбъркваме, 2-3 мин., да станат стъклени, не повече!
Слагаме фавата, като разбъркваме с дървената лъжица и веднага лед това гасим със зеленчуковия бульон и слагаме розмарина.
После на слаб огън, вариме, докато водата поизври, около 15-20 мин. Може и малко повече, ако ви се струва рядко.
Махаме дафиновия лис и клончето розмарин.
Слагаме, варивото в блендара, заедно с настърганата кора и сока от лимона, 4 с.л. зехтин и жъткаме, докато стане хомогенно пюре.
Може да се гарнира с запечени малки доматки и лук и да се поръси с мащерка, както и с прясно смлян ч. пипер
Може, да се гарнира с лук и ядки от шишарки, карамелизирани в петмез.
За случая на слаб огън, се слага нарязан лук и се бърка, докато леко покафенее, става за около 10-15 мин. после се слага петмеза и се бърка още 10-тина мин., докато лука загуби повечето си вода. Вади се и се слага се на кух. хартия, да попопие мазнината. След което се слагат ядките от шишарки в тигана, разбърквайко ги, за съвсем малко, да не изгорят, че лесно изгарят, за 1-2 мин.