mpm79 писа:
Със сърнелите трябва много да се внимава.
Сърнелите са изключително вкусни ядливи гъби. Те са разпространени из цяла България, берат се от мнозина. Опитните гъбари предпочитат сравнително младите сърнели, при които месото е ароматно и крехко, защото при по-зрелите сърнели то става твърдо и губи аромата си.
Неопитните гъбари и любителите обаче на бива да събират сърнели, защото противно на разпространеното схващане, че сърнелите нямат отровен двойник, те имат – и то четири.
Напълно е възможно да объркате младите сърнели с отровна мухоморка, което може да ви коства живота. Друг двойник на сърнелата е Червеникавата сърнела (Macrolepiota rhacodes). Тя е едролюспеста и с по-малки размери от ядливата сърнела. Расте на сенчести места, има силен аромат и е силно отровна.
Елегантната сърнела външно наподобява обикновената, но има по-малко люспи и не е подходяща за ядене. Друга гъба, която може да бъде объркана с ядливата сърнела е Macrolepiota konradii, която е малко позната. Има шапка, покрита с накъсана голяма люспа със звездовидна форма. Двуслойно пръстенче, като при ядливата, но с много слаб рисунък.
По пасищата се среща полската сърнела (Macrolepiota excoriata), която е доста по-малка от обикновената. Та не е подходяща за ядене. С много съмнение трябва да подхождате и към сърнелките (Lepiota spp), които приличат на обикновената сърнела, но са по-дребни, а някои от тях и силно отровни.
При бране на сърнела избягвайте да събирате гъби, които са с диаметър под 5 см и височина под 10 см. Не слагайте в кошницата и на трапезата си гъби, които растат поединично, слаби и хилави гъби или с нетипична и обърната наобратно шарка. Иначе рискувате маринованите сърнели, с които замезвате, да се окажат последното ядене в живота ви.
Колега, от това което си написал е вярно само за мухоморката. Всичко останало не е вярно, защото всичките други са ядливи:
Червеникавата сърнела[1] (Chlorophyllum rhacodes), наричана още Червенееща сърнела[2], е вид базидиева гъба от род Macrolepiota. Ядлива и много вкусна гъба.
bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B5%D1%80...BD%D0%B5%D0%BB%D0%B0
Елегантна сърнела-Коментар Добра ядлива гъба
manatarka.org/macrolepiota-mastoidea/
Полска сърнела-Коментар Ядлива гъба (Източници: №1,2,5,11). Не се препоръчва да се събира, поради възможността да се обърка с редица отровни видове.
manatarka.org/macrolepiota-excoriata/
Lepiota spp. (Сърнелки). Това са гъби, някои от които по окраска на шапката наподобяват M. procera, но пък са с далеч по-малки размери. Примери, които се срещат често, са Lepiota cristata и Lepiota clypeolaria. В този
род гъби има силно отровни видове (но тази не е)
Когато не познаваш гъбата, не я яж. Но и
не пишете непроверена информация. Дядо ви и баба ви не знаят повече от чичко Гугъл