Регистрираните потребители имат достъп до пълната база на форума като виждат всички теми и публикации.
Регистрация във форума се допуска единствено за членове на БНФМ.

За членство в БНФМ - натиснете тук 
За регистрация във форума - натиснете тук

Добре дошли, Гост
Username: Парола: Запомни ме
  • Страница:
  • 1
  • 2
  • 3

ТЕМА: Турмалин

Турмалин 18 Сеп 2015 19:47 #34112

• Kiril62
  • Kiril62's Avatar
  • Офлайн
  • Не е член на БНФМ
  • Получени благодарности 96
Турмалинът е един от най-интересните скъпоценни камъни, които се използват в бижутерията. Според различните източници той е алумо-боро-силикатен минерал със сложен и непостоянен химичен състав, а според други — група минерали със сходен състав и физически свойства.

Поради сложността и изменчивостта на химическия си състав, той се среща в разнообразна цветова гама, като различно обагрените му разновидности имат собствени наименования – рубелит (розов, червен, малинов), ахроит (безцветен), индиколит (в сини тонове), верделит (в зелената гама), шерл (черен), хамелеонит (оцветен в маслинено зелено при дневна светлина и винено червено при изкуствено осветление). Различните цветовете са причинени от наличието на малки количества включения и следи от елементи, като зависят от мястото на формиране на камъка. Една от най-характерните особености на турмалините е тяхното оцветяване — много често те са обагрени в различни нюанси на един и същи цвят или едновременно в няколко различни цвята. Известни са турмалини оцветени в 5 различни цвята едновременно.

Името на турмалина произхожда от сингалската (Шри Ланка) дума "turamali" - камък със смесени цветове. На практика съществуват турмалини в цялата гама от цветове на дъгата. Други преводи го третират като „камък, привличащ пепелта”, което е свързано със свойството му да се наелектрезира при нагряване.

Общата формула на турмалините е 3[XY3Z6(Si6O18)(BO3)3(O,OH,F)4]. В състава на турмалина влизат: калций, калий, магнезий, манган, желязо, силиций, йод, флуор и други съставки - 26 на брой микроелемента от Менделеевата таблица. Всички турмалини имат тригонална кристална струтура, стъкловиден блясък и твърдост 7.5 по скалата на Моос.

Зеленият цвят е класически цвят за турмалините. Понякога може да се натъкнете на истинско съкровище – хром турмалин. Това е име, дадено на измурудено-зеления му танзанийски вариант. Както измуруда, така и той е оцветен от ванадия и хрома в състава си и е с изключителна красота, невероятно сходна с тази на доброкачествения измуруд – един от най-скъпите камъни в света. Зелените турмалини се добиват и в Бразилия и Намибия.

Дори и сред зелените турмалини се наблюдава широк спектър от цветове. Някои от тях са много светли. Други са толкова тъмни, че се разпознават само, когато къмъкът е държан срещу светлина. Има турмалини с деликатен зелен цвят на праз, но също така и с интезивно жълто-зелени, маслинено-зелени и кафяво-зелени нюанси. Зелените турмалини са много популярни сред жените, но и много мъже ги харесват и ги носят.

Ювелирните турмалини се добиват в Шри Ланка, Индия, Бразилия и Калифорния. Високо се ценят и тези, добити в Урал и Задбайкалието. В България се среща турмалин, главно от черната дравит-шерлова разновидност. Едри кристали от него, сраснали във вид на турмалинови сърца, може да се намерят на Витоша, Плана, Сакар, Родопите и др.
една лъжа повторена 100 пъти се превръща в истина
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: comander, FLORE

Турмалин 18 Сеп 2015 20:38 #34121

• comander
  • comander's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 4278
Кире имам една кофа Берил ,ама пазар нямам ,какво да правя даи ми насока .Какво стана с метеорита ми ?
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за благото на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че...

Турмалин 18 Сеп 2015 20:46 #34123

• Kiril62
  • Kiril62's Avatar
  • Офлайн
  • Не е член на БНФМ
Препоръчвам ти всички турмалини да ги събираш все ще се видим и ще ги прегледам да ти отделя тези които търсят бижутерите за апликация по бижутата. Метеорита съм го пратил на един марсианец да види от тяхната планета ли е дошъл.

Турмалин 18 Сеп 2015 20:50 #34125

• comander
  • comander's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 4278
Къв турмалин ?Берил ти казах .......кажи на марсиянеца да го даде на правнучето ми щото ас няма да съм жив,за разлика от теб .
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за благото на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че...
Следните потребители изказаха благодарности: niki stoianov, FLORE, elmu007, cat

Турмалин 19 Сеп 2015 21:54 #34150

• mpm79
  • mpm79's Avatar
  • Офлайн
  • Не е член на БНФМ
  • Получени благодарности 26
Аз другата седмица пътувам за Шри Ланка на лов за тур малини. Ако има желаещи да пишат на лични.
Следните потребители изказаха благодарности: djendaka, FLORE, cat

Турмалин 20 Сеп 2015 15:17 #34176

• van_helsing
  • van_helsing's Avatar
  • Офлайн
  • Не е член на БНФМ
  • Получени благодарности 33
Браво Кире!Малко са специалистите с твоите знания и вековен опит.Надявам се и за в бъдеще да ни радваш с нови и интересни теми,вдъхновени от богатото ти житие.
Голем си да знаеш.
Следните потребители изказаха благодарности: Slavitoooo, comander, FLORE, cat

Турмалин 28 Сеп 2015 19:19 #34395

• djendaka
  • djendaka's Avatar
  • Офлайн
  • Член на УС на БНФМ, Председател на БНФМ регионален клуб Бургас, Модератор в уебсайта на БНФМ
  • Получени благодарности 6705
Значи не знаех в коя тема да си задам въпроса ама гледам тук пише светилото в материята с камъни и метеорити .
намерих едни камъчета които незнам какви са , съмнявам се че са метеорити и то много скъпи ето малко снимки и чакам компетентното мнение на светилото г-н Измаменов .

Следните потребители изказаха благодарности: FLORE, cat

Турмалин 28 Сеп 2015 19:30 #34396

• Kiril62
  • Kiril62's Avatar
  • Офлайн
  • Не е член на БНФМ
Значи златото е седемнмадесет пъти по тежко от заобикалящите го елементи,аааааааааааааа извиняваи ти за камани ме питаш.Много са хубави много са красиви,само да не ме уцелиш с тях,ами събираи си ги след 500 години ще са много скъпи.
Следните потребители изказаха благодарности: elmu007

Турмалин 28 Сеп 2015 19:38 #34399

• cat
  • cat's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 1881
Kiril62 писа:
Значи златото е седемнмадесет пъти по тежко от заобикалящите го елементи,аааааааааааааа извиняваи ти за камани ме питаш.Много са хубави много са красиви,само да не ме уцелиш с тях,ами събираи си ги след 500 години ще са много скъпи.

За тебе по големи в знак на особена милост с тия малките много ще се мъчиш :P

Турмалин 28 Сеп 2015 19:40 #34400

• djendaka
  • djendaka's Avatar
  • Офлайн
  • Член на УС на БНФМ, Председател на БНФМ регионален клуб Бургас, Модератор в уебсайта на БНФМ
  • Получени благодарности 6705
Kiril62 писа:
Ми какво да кажа ученото си е учено , благодаря ви господин Измаменов за краткия и изчерпателен отговор , според вашите думи се очаква да натрупам състояние след продажбата им която се надявам вие да осъществите .

Турмалин 28 Сеп 2015 19:44 #34402

• mitko
  • mitko's Avatar
  • Офлайн
  • Член на УС на БНФМ
  • Получени благодарности 6670
Кире бе, цървул такъв, 17 пъти златото е по тежко от ташаците ти. Само те са заобикалящи го елементи.
СТАНИ ЧЛЕН НА БНФМ. ОБЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА

Измяната на престъпния режим е патриотизъм, а патриотизмът по отношение на престъпна държава - това е измяна!
Следните потребители изказаха благодарности: Slavitoooo, comander, djendaka, FLORE, elmu007, tsole

Турмалин 29 Сеп 2015 03:51 #34418

• Kiril62
  • Kiril62's Avatar
  • Офлайн
  • Не е член на БНФМ
Джендак бях зает когато ти писах първия отговор понеже телефона ми звъна така някак си международно и говорих с НАСА.
Този метеорит който ми показваш на снимките най вероятно се разбил на Земята преди 250 млн. години и е предизвикал масово унищожение на всички организми на планетата.Това е станало много преди ерата на динозаврите и вероятно е довело до отцепването на Австралия от древния континент Гондвана. С моите лични приятели и колеги от НАСА ,разбрах ме как е попаднал на земята. По нашите изчисления най вероятно е минал покрай Марс и от там идва чарвения цвят който преобладава,но да не забравя че идва от Облака на Оорт , завъртва се три пъти покрай млечния път и хоп троп на земята. Не спираме до тук от там го намира Хари Потър и го кръщава Камъка на тайните, от там Александър Македонски го краде и го губи някъде в Индия. След това Мерелин го намира и го дава на крал Артур той го губи на зарове и става собственост на Гандалф Сивия, от своя страна Смийгъл го краде и от там идва идеята за филма "Властелина на метеорита". Надявам се да съм ти бил полезен, винаги можеш да разчиташ на мен и мога да ти издам даже и сертификат за метеорита.
Искрено твой г-н К. Измаменов.
Следните потребители изказаха благодарности: Slavitoooo, comander, djendaka, FLORE, cat, Radislav

Турмалин 29 Сеп 2015 05:46 #34420

• Radislav
  • Radislav's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 3206
Ха-ха-ха- ще се спукам от смях.Кире, ти да не си завършил театрална режисура в НАТФИЗ ?Голям (скрит) талант си !Поклон ти правя г-н Измаменов .
Абе ти защо си "Измаменов" ?По правилно е да се напише ИЗМАМОВ.Първият смисъл е, че теб са те измамили, а това е ясно, че няма как да се случи.Във вторият случай е ясно кой кого мами.А в етимологията на фамилията ти усещам, че имаш нещо общо с И(з)МАМОВ...Нещо като Имам-демек духовна личност ... някъде по Диарбекира.Като онези радикални имами-фанатици, които четат корана както дявола Евангелието и го тълкуват както има изнася пречупено през призмата на собствените си заблуди и невежество...

Я така и така съм на линия да ми дадеш съвет-какво е туй чудо бре:
Само да отбележа за протокола, че НЕ СЪМ ГО ЧУЛ с Фишера,а с друго което не го дистрибутирате...

" Когато правото се превърне в безправие, съпротивата е задължителна ! "
Последна промяна: 29 Сеп 2015 06:05 от Radislav.
Следните потребители изказаха благодарности: Slavitoooo, comander, mitko, FLORE, cat

Турмалин 29 Сеп 2015 08:27 #34429

• Kiril62
  • Kiril62's Avatar
  • Офлайн
  • Не е член на БНФМ
Радислав веднага бързам да ти отговоря и без това няма кой друг да ти обясни като мен. Но, преди да почна искам да ти благодаря за хубавите слова по мой адрес доволен съм че по някакъв начин съм докоснал и спечелил доверието на всички хора които влизат в този форум . thanks
И така на въпроса за камъка, това не е много рядък камък който се среща на Юпитер понеже там съм купил три декара и имам градинка за тиквички и лук, но по снимката виждам че минал покрая съзвездието "Голяма Будала" и от там е добил този неописуем нюанс на цветове. Химичния състава няма да ти го издам понеже се пази строго секретно в Карлуково. Опитваш се да ме заблудиш като си го полял малко със златен прашеч взет от мечето Бамзе но, да ти кажа че мечето Ръкспин има въздухоплан а той се задвижва с концентрираната енергия която камъка прави когато пържиш яйца на пета, рано сутрин.
Надявам се да съм ти помогнал но, трябва да спирам да пиша понеже имам скайп разговор с доктор Куин Личителката понеже съли е намерил златинки в блатото до Бургас и иска да му преподам няколко уркока по фигурно парзаляне заедно със Максим Стависки, той не се пързаля вече но аз трябва да ипързалям някой.
Вечно твой г-н К. Измаменов.
Следните потребители изказаха благодарности: Slavitoooo, comander

Турмалин 29 Сеп 2015 11:14 #34437

• van_helsing
  • van_helsing's Avatar
  • Офлайн
  • Не е член на БНФМ
  • Получени благодарности 33
Kiril62 писа:
Радислав веднага бързам да ти отговоря и без това няма кой друг да ти обясни като мен. Но, преди да почна искам да ти благодаря за хубавите слова по мой адрес доволен съм че по някакъв начин съм докоснал и спечелил доверието на всички хора които влизат в този форум . thanks
И така на въпроса за камъка, това не е много рядък камък който се среща на Юпитер понеже там съм купил три декара и имам градинка за тиквички и лук, но по снимката виждам че минал покрая съзвездието "Голяма Будала" и от там е добил този неописуем нюанс на цветове. Химичния състава няма да ти го издам понеже се пази строго секретно в Карлуково. Опитваш се да ме заблудиш като си го полял малко със златен прашеч взет от мечето Бамзе но, да ти кажа че мечето Ръкспин има въздухоплан а той се задвижва с концентрираната енергия която камъка прави когато пържиш яйца на пета, рано сутрин.
Надявам се да съм ти помогнал но, трябва да спирам да пиша понеже имам скайп разговор с доктор Куин Личителката понеже съли е намерил златинки в блатото до Бургас и иска да му преподам няколко уркока по фигурно парзаляне заедно със Максим Стависки, той не се пързаля вече но аз трябва да ипързалям някой.
Вечно твой г-н К. Измаменов.
Както винаги си изчерпателен Кире.Аз винаги съм ти се възхищавал на знанията.Жалко че са малко тесните форумни специалисти като теб.Ти си човек готов да се отдаде на всеки в нужда,даже и на току що излезнал загорял пандизчия.
Следните потребители изказаха благодарности: Slavitoooo, FLORE, Kiril62
  • Страница:
  • 1
  • 2
  • 3
Модератори: Slavitoooo, djendaka, skita6t, Ilia, yaponetsa, FLORE, hektor, dertlibey, admin

Контакти

Илия Илиев

Председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Ловеч 5500

Ул. Цар Освободител 33, ет. 2, ап. 3

Тел. 0898584502

Електронна поща: info@metaldetecting.bg

Иван Джендов

Заместник-председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Тел. 0887933802

Георги Георгиев

Адвокат