Българският национален събор по металдетектинг – най-мащабният международен форум в Източна Европа

on Posted in Новини и събития. Посещения: 973

Българският национален събор по металдетектинг – най-мащабният международен форум в Източна Европа

Водещи световни марки в областта на металдетекторната техника и любители на хобито си дадоха среща в България
 
Шести национален събор по металдетектинг, организиран от Българска национална федерация по металдетектинг,  се проведе в България от 16 до 18 май, в село Сливек, в близост до град Ловеч. Съборът се утвърди като най-представителния форум на металдетектористите, производителите и търговците на металдетектори в Източна Европа. Участие взеха над 450 любители на хобито. Наред с българските производители, търговци и участници, във форума тази година се включиха и представители от Турция, Гърция, Ирландия, Русия и Украйна. 
 
12 производители и търговци показаха своите върхови постижения и иновативни модели металдетектори. Бяха направени практически тестове и демонстрации за широката публика. Многобройните потребители имаха възможност да се запознаят и да тестват на едно място различни марки и модели, да се запознаят със самите разработчици и официални представители и да направят своя правилен избор при закупуването на нова техника.
 
Първоначалната идея за свикване на подобен събор преди 5 години беше обединяването на българските  любители на металдетектинга, утвърждаването и популяризирането на металдетектинга като едно полезно и красиво хоби. Осъзнавайки съществуващите проблеми в отделните страни, на Петия събор през 2013 г. се проведе международна кръгла маса на тема „Културно наследство, колекционерство и металдетектинг в България – ключови проблеми и законодателни аспекти”. В центъра на събититето беше участието на Председателя Тревор Остин и Зам. председателя Байрон Тош на Английския съвет по металдетектинг, както и на Проф. Норман Палмър, които представиха най-успешния модел в света в областта на металдетектинга за сътрудничество между правителството и металдетектористите. Целта на кръглата маса беше идентификация на проблемите и конкретни предложения за законодателни промени. На събора през тази година Българска национална федерация по металдетектинг запозна чуждестранните участници с идеята за създаване на Европейски съвет по металдетектинг. Тъй като в много от страните все още липсват учредени национални организации, БНФМ предаде своя опит в тази насока на представителите от Гърция, които научиха стъпките и начините за учредяване на организация на национално ниво. 
 
Наред с последователността и ангажимента на Българска национална федерация по металдетектинг да инициира законодателни промени чрез подобни събития, съборите на федерацията се превръщат в международни изложения на най-модерната техника в областта на металдетектинга. България е известна с многобройните си производители на металдетектори, като обхватът е от дребни производители до успешно наложили се марки на европейския пазар. Привличайки и водещите световни марки, съборът  става територия  за среща и демонстрация на върховите технологии при металдетекторната техника. Българска нацонална федерация по металдетектинг има амбицията да продължи да работи в тази посока и съборите в България да станат едни от най-мащабните и представителни международни форуми в Европа, които да привличат както специалистите, така и широката публика.

 

Контакти

Илия Илиев

Председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Ловеч 5500

Ул. Цар Освободител 33, ет. 2, ап. 3

Тел. 0898584502

Електронна поща: info@metaldetecting.bg

Иван Джендов

Заместник-председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Тел. 0887933802

Георги Георгиев

Адвокат

Тел. 0887721898