Регионалният исторически музей в Ловеч отказа да приеме старинни монети и предмети

on Posted in Новини и събития. Посещения: 1414

Регионалният исторически музей в Ловеч отказа да приеме предмети, имащи признаци за паметници на културата, предоставени на 26 ноември от председателят на Българска национална федерация по металдетектинг (БНФМ) Илия Илиев. Отказани да бъдат приети са монети и железни предмети от преди 1800 година. Те са открити на 25 ноември и съгласно Закона за културното наследство и Закона за собствеността са занесени в музея още на следващия ден.


На 26 ноември, петък, директорът на музея Иван Лалев и археологът Радослав Гущераклиев декларират пред Илиев, че ще приемат предоставените им предмети, като за това ще издадат разписка в понеделник. В понеделник обаче директорът на музея отсъства и археологът се мотивира, че без директора не може да ги приеме, като кани Илиев да дойде отново на другия ден, във вторник. Във вторник сутринта Иван Лалев не приема Илиев като казва, че е на съвещание. След въпросното съвещание археологът Гущераклиев, заявява на Илиев, че не могат да приемат находката от него, тъй като той не е представил документ за собственост. Музейният специалист изтъква още, че намирането на въпросните монети е престъпление и трябва веднага да бъде уведомена полицията.
Регионалният исторически музей в Ловеч не е издал официален документ на Илиев, който да удостоверява, че е посетил музея, за да съобщи и предаде въпросните старинни предмети.

Българска национална федерация по металдетектинг настоява Министерството на културата да вземе отношение по случая.

Контакти

Илия Илиев

Председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Ловеч 5500

Ул. Цар Освободител 33, ет. 2, ап. 3

Тел. 0898584502

Електронна поща: info@metaldetecting.bg

Иван Джендов

Заместник-председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Тел. 0887933802

Георги Георгиев

Адвокат

Тел. 0887721898